Roetfilterspecialist

Voor roetfilter reparatie, roetfilter vervangen en roetfilter reinigen kan u terecht bij Garage Abcoude

Roetfilter reparatie - roetfilter vervangen - roetfilter reinigen

Maak nu een afspraak voor diagnose via onze online agenda op onze website. 

Om tot een juist advies en offerte te komen moeten wij de auto beoordelen in onze garage. Alleen aan de hand van de diagnose (maximaal 1 uur) kunnen wij een gepaste offerte opstellen. Wij werken uitsluitend op afspraak. 

roetfilter lampje

Het roetfilter

Bij de verbranding van diesel brandstof komen kleine deeltjes roet vrij. Om de uitlaatgassen te laten voldoen aan de Europese emissie-eisen hebben auto’s met dieselmotor een dieselpartikel filter, in gewone mensentaal: een roetfilter (DPF).

Hoe werkt het?

Het roetfilter zit in het uitlaatsysteem. Uitlaatgassen stromen er doorheen en roetdeeltjes worden opgevangen in holtes in het filter. Na een poosje raken deze holtes vol. Een drukverschilsensor herkent dit door metingen voor en na het filter. Elektronica zorgt er dan voor dat de temperatuur van het uitlaatgas tijdelijk flink wordt verhoogd. Bij temperaturen tussen de 450 en 600 graden Celsius verbrandt het roet en ontstaat er as, dat wél uit het filter kan ontsnappen. Dit noemen we ‘regenereren’. Het filter is dan leeg en in staat om opnieuw roetdeeltjes op te vangen.

Waardoor ontstaan roetfilter problemen?

Als de omstandigheden ideaal zijn, gaat een roetfilter lang mee. ‘Ideaal’ is een flinke rit op de snelweg, waarin het regeneratieproces in één keer goed wordt uitgevoerd. Auto’s die korte stukjes rijden, zoals in stadsverkeer, worden niet warm genoeg, of zijn dat niet lang genoeg. Als niet of onvoldoende wordt geregenereerd, verstopt het filter en gaat het roetfilterlampje op het dashboard branden. Het vermogen van de motor daalt en de motor voldoet niet meer aan de gestelde milieueisen. In de garage is vaak alsnog regeneratie mogelijk, maar dat lukt niet altijd. In het ergste geval moet het roetfilter worden vervangen.

 

 

Wat kan ik zelf?

Vervanging van het roetfilter is een specialistenklus, waarvoor speciale gereedschappen en afzuiging noodzakelijk zijn. Laat dat dus over aan de specialist.

Wij helpen u graag in het zoeken naar de juiste oplossing voor uw auto. Om tot een juist advies te komen is het belangrijk om te zien waar wij over spreken. Wij willen u dan ook vragen om een afspraak te maken zodat wij kunnen beoordelen wat er aan de hand is. Is het filter nog te reinigen/regenareren evt m.b.v. inspuiting van een reiniger of moet inderdaad het complete roetfilter vervangen worden. Dit zijn zomaar een paar vragen die we telefonisch niet kunnen beantwoorden. Dit kunnen we alleen doen door eerst zelf diagnose te stellen in onze werkplaats. 

Heeft uw roetfilter problemen?

Dan bent u bij ons als roetfilterspecialist aan het juiste adres.

Wij zijn gespecialiseerd in het uitvoeren van diagnoses en het reinigen van roetfilters.

Roetfilter problemen merkt u als uw last heeft van een of meerdere van de volgende symptomen:

  • Storingsmeldingen op dashboard
  • Extreem roeten/roken
  • Mogelijke stijging van oliepeil
  • Weinig vermogen beschikbaar (Noodloop-Programma)
  • Foutcodes in storingsgeheugen
  • Overmatig schoonbranden diesel partikel filter
  • Het “bokken” van het voertuig

De doorsnee levensduur is ongeveer 150.000 ~ 200.000 km bij zodanig gebruik dat het filter voldoende geregenereerd wordt. Indien dit door bv. te veel korte ritten niet lukt, kan de levensduur van het filter echter ernstig bekort worden. In ieder geval geldt dat periodieke controle en tijdige reiniging indien nodig de levensduur positief beïnvloedt en kosten helpt te voorkomen.

Wij kunnen u verschillende opties aanbieden van het reinigen van uw roetfilter, repareren tot een nieuwe roetfilter plaatsen.
U kunt op afspraak bij ons langs komen voor het uitlezen van het motormanagement om er zeker van te zijn dat uw roetfilter vervuild is of dat er andere problemen zich voordoen, zoals defecte sensoren of  lekkages waardoor het roetfilter een storing geeft of vervuild raakt.
 

Roetfilter reiniging

Garage Abcoude is gespecialiseerd in roetfilter reiniging. Alle merken en typen roetfilters worden milieu veilig en professioneel gereinigd. Door reiniging wordt de levensduur van uw roetfilter verlengd en hoge kosten voor revisie of vervanging uitgesteld of voorkomen.

werkplaats

Nieuwe roetfilters

Indien reiniging niet mogelijk is, dient het roetfilter te worden vervangen door een nieuw exemplaar. Wij bieden keuze uit een breed assortiment en kunnen meestal direct uit voorraad leveren tegen een gunstige prijs. Al onze producten zijn EU gecertificeerd.

Verwijderen roetfilter

LET OP: Veel bedrijven bieden bij problemen het verwijderen van een roetfilter (of het leeghalen van het filterhuis) aan als een goedkopere en definitieve oplossing. Echter, hiermee voldoet uw auto niet meer aan de wettelijke eisen en kunnen andere motorische problemen worden veroorzaakt. Vanaf 2018 geldt dat auto’s waarbij het roetfilter is verwijderd of onklaar gemaakt niet meer goedgekeurd worden bij een APK. Het verwijderen van een roetfilter leidt derhalve tot extra kosten en beïnvloedt de verkoop of inruilwaarde van uw auto nadelig.

 

Maak nu een afspraak voor een diagnose via onze online agenda op onze website. 

Om tot een juist advies te komen moeten wij de auto beoordelen in onze garage. Alleen aan de hand van de diagnose kunnen wij een gepaste offerte opstellen. Wij werken uitsluitend op afspraak. 

Team bosch car service

Uw auto is bij Bosch Car Service in goede handen